26.4.2009

Status Quo

Tilannekatsaus. Käyn ensin läpi toiminnallisuuden, joka jo toimii (vrt. http://hooteepeecee.blogspot.com/2009/04/htpc-projektin-alkusysays.html).

  1. PARANNETTAVAA. Kone on aikas hiljainen, mutta illalla, kun muu meteli loppuu, koneen huminan havaitsee ihan selvästi. En ole vielä kokeillut sammuttaa toista kotelotuuletinta ja prosessorituulettimenkin voisi vaihtaa johonkin passiiviratkaisuun. Tosin prosessorin tuuletinta ei erota ilman satunnaisia villiitymiskohtauksia.
  2. PARANNETTAVAA. En ole vielä päässyt kunnolla testaamaan kuinka hyvin netistä imuroitujen leffojen pyöritys onnistuu. En kuitenkaan odota tästä ongelmia.
  3. OK. DVD-elokuvien soitto toimii. En ole täysin tyytyväinen VDR:n DVD-pluginiin, mutta kyllä se kuitenkin asiansa ajaa ja kuva pelittää hyvin.
  4. OK. TV-kuva näkyy hyvin telkkarista. Lähiverkon yli en ole vielä kokeillut, mutta aiemmin se on ainakin ollut helppoa VDR:n ja GXinen kanssa.
  5. PARANNETTAVAA. TV-ohjelmien talletusta tai ajastettua talletusta en ole vielä kokeillut. Todennäköisesti toimii, mutta pitäisi vielä kokeilla :)
  6. PARANNETTAVAA. Toimii pelkällä kaukosäätimellä, mutta helppokäyttöisyyttä pitäisi parantaa. Erityisesti laitteen pitäisi toimia niin, että virtojen kytkemisen jälkeen telkkari saa heti tv-kuvaa eikä telkkarin katsomiseen tarvitse erikseen käynnistää käsin mitään sovellusta.
  7. EI. Käyttö Linux-palvelimena vielä mahdotonta, koska en ole konfannut mitään etäyhteysmahdollisuutta.
  8. PARANNETTAVAA. Toimii olohuoneen weppiselailussa, mutta telkkarin säätöjä pitäisi parantaa siten, ettei telkkari turhaan sotke kuvaa "kuvanparannusalgoritmeillaan".
  9. EI. En ole kokeillut saako koneen hibernateen ja takaisin ylös ilman ongelmia.
  10. EI. En ole virittänyt VirtualBoxia tai muutakaan lisäsysteemiä vielä.
Tällaiseen tulokseen ole päässyt noin 25 tunnin (n. viisi rikkonaista lomapäivää) säätämisellä. Tähän lisäksi vielä esitutkimusta noin muutama tunti per osa eli noin 20 tuntia. Yhteensä suunnilleen 45 tunnin säädöllä ja perusosaamisella Linuxista pääsin mielestäni hyvinkin pitkälle, vaikka parantamista on runsaasti vielä jäljellä.

Kun vertaa tämänkertaista TV-kortin kanssa säätöä parin vuoden takaiseen, on tilanne kehittynyt todella paljon. Kaukosäädintä (Lirc) lukuunottamatta kaikki toimi suoraan apt-get:llä perus-repositoryista. Jos olisin voinut käyttää Ubuntu 9.04:ää, olisin varmaan välttänyt Lirc:n kääntämisen. Edelleenkään minkään ongelman ratkaisu ei ole mutkatonta, mutta peruspalikat saa toimimaan ilman järkyttävää säätöä. Tämä on mainiota!

Seuraaviin komponentteihin ole erityisen tyytyväinen. Logitechin diNovo Edge -näppäimistö tuntuu todella toimivalta. Jopa pieni sormella käytettävä kosketuksella toimiva hiiri (touchpad) tuntuu toimivan, vaikka ei toki ole ihan hiiren veroinen kapistus. Virtalähde CMPSU-450VXEU Corsair 450W -virtalähde tuntuu hiljaiselta (ei sen ääntä ainakaan huomaa), joten sitä voinee suositella HTPC-käyttöön. Antec Fusion Remote -kotelo toimii hyvin, vaikka kaukosäätimeen en ole täysin tyytyväinen sen tuntuman takia. Kovalevyn Western Digital Caviar Green 1TB SATAII (WD10EADS) käyntiääniä ei kuule, joten sekin on hyvä HTPC-käyttöön.

Matkan varrella olen tunnistanut seuraavia ongelmia, joihin pitäisi löytää ratkaisu.
  • Miksi VDR-prosessi (/usr/sbin/runvdr) pyörii roottina, vaikka user on vdr
  • VDR:n lokit pitäisi saada pois syslogista
  • LIRC:n ja VDR:n käynnistys bootissa niin, että VDR toimii kaukosta heti. Tällä hetkellä VDR käynnistynee ennen LIRC:ä ja siten se ei pääse rekisteröitymään kuuntelijaksi LIRC:lle käynnistyksessä
  • VDR:n käynnistäminen yhteen screeniin käyttäjällä X (ehkä vdr?), jolloin normaali mediakäyttö ei vaadi sisäänkirjautumista. Tämän screenin pitäisi olla se, joka avataan oletuksena käyttäjän näkymään koneen käynnistyessä
  • Pikanäppäimet kaukosäätimeen eri toiminnoille, kuten musiikki, elokuvat, DVD...
  • Antennivahvistin pitäisi kenties hankkia. Signaali on liian heikkotasoinen, kun sen vie TV-kortin läpi television virittemelle. T-haaroittimella ei toimi ollenkaan.
  • Näppäimistön säätäminen toimimaan ilman uudelleen parittamista ks. https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/bluez/+bug/269851
  • Virtuaaliterminaaliongelmat pitäisi saada toimimaan
  • Emolevyn BIOS:n päivitys, joka kenties ratkaisee satunnaisen prosessorituuletinsekoilun
  • Telkkarin firmwaren päivitys (myös kuvasäädöt&PC-liitännän erikoisuudet), joka toivottavasti ratkaisee ongelmat äänen pätkimisen ja sekoilevan HD-kuvan kanssa
  • Kotelon LCD-näyttöä ei ole vielä viritetty toimimaan. Kenties vain VDR:n plugin puuttuu
  • Etupaneelin äänenvoimakkuuden säätöä ei ole konfattu VDR:ään (toimii kyllä Lirc:ssä)
  • Hibernate tai sitten koko roskan sammuttaminen helposti (mutta ei mielellään kaukosäätimen virtanapista, ettei ole liian helppoa vahingossa)

Olen tyytyväinen edistymiseeni ja HTPC toimii peruskäytössä jo nyt. Jatkan ongelmien selvittelyä tulevaisuudessa vähän hitaammin (loma loppui) ja jatkan blogaamista ratkaisujen löytyessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti