18.4.2009

HTPC-projektin alkusysäys


Tämä on ensimmäinen ja ensimmäisen HTPC-projektini tuotos. Toivottavasti ei lähimainkaan viimeinen.

Laitteisto

Lähden kasaamaan HTPC-konetta seuraavalle alustalle.
  • Intel DG45ID micro ATX-emolevy
  • Intel Core 2 Duo E7200 2.53GHz -prosessori
  • Western Digital Caviar Green 1TB SATAII (WD10EADS) -kovalevy
  • Kingston ValueRAM 4GB DDR2 800MHz Kit (kahden modulin kit) -muisti
  • Samsung SH-S223F/BEBE DVD -asema
  • Antec Fusion Remote -kotelo
  • CMPSU-450VXEU Corsair 450W ATX-virtalähde
  • Logitech diNovo Edge -näppäimistö
  • Muistaakseni Technotrend Budget TT 1500 DVB-C -kortti (TV-kortti PCI-väylään). Mallista en ole aivan varma, kun en ole oikean koneen vieressä
Sitten perustelut valinnoille. Ensinnäkin pyrin selvittämään, että joka ikinen osa on Linux-yhteensopiva. Näin tietääkseni on jopa ilman massiivista säätöä.

Intelin DG45ID -emolevy tarjoaa näytönohjaimen, jonka pitäisi pystyä kiihdytetysti esittämään HD-tasoista kuvaa sekä korkeita resoluutioita, joita voi muussa käytössä myöhemmin tarvita. Lisäksi emossa näytti olevan kaikki muu tarpeellinen, vaikka esimerkiksi äänipuoleen en ole juuri kiinnittänyt huomiota. Äänienkin pitäisi olla tosin kunnossa lukemani perusteella.

Intelin Core 2 Duo E7200 pärjäsi mainiosti Tom's hardware guiden testissä, kun eri prosessoreita testattiin tehon kulutusta vastaan (http://www.tomshardware.com/reviews/athlon-64-power,2259.html). Vähempi tehoa, vähempi lämpöä ja vähempi tuuletusääntä.

Western Digital Caviar Green -kovalevy pärjäsi myös hyvin Tom's hardware guiden "vihreiden kovalevyjen" testissä kuluttaen vähän virtaa ja käyden kylmänä (http://www.tomshardware.com/reviews/green-terabyte-1tb,2078-2.html). Sopii siis minun käyttööni.

Antec Fusion Remote -koteloa kehuttiin joka paikassa, joten se tuntui sopivalta valinnalta. Ilmeisesti kotelotuulettimet joutuu myöhemmin vaihtamaan hiljaisempiin, mutta muuten ok kotelo.

CMPSU-450VXEU Corsair 450W ATX-virtalähteen valitsin Silent PC Reviewin suositusten perusteella (http://www.silentpcreview.com/article699-page1.html). Halpa ja ilmeisen hiljainen virtalähde ainakin tarpeeksi matalalla kuormalla.

Logitech diNovo Edge -näppäimistön valitsin siksi, että sen kanssa voi toivottavasti elää ilman hiirtä touch padin kanssa. Jää nähtäväksi. Ainakin näppistä kehuttiin joka paikassa, vaikka onhan se aivan törkeän hintainen.

TV-kortti minulla oli jo valmiiksi, joten siitä ei sen enempää. On ainakin palvellut hyvin viimeiset pari vuotta, joten toivottavasti palvelee vielä pitkälle eteenpäin normaalin digi-TV:n vastaanotossa.


Tavoite

Tavoitteena on saada aikaan HTPC, joka kykenee seuraaviin asioihin
  1. On ehdottoman hiljainen (tai ei ainakaan kuulu parin metrin päähän)
  2. Pystyy soittamaan sujuvasti netistä imuroidut elokuvat/musiikit HD-tasoisena
  3. Soittaa DVD-elokuvat
  4. Näyttää tv-ohjelmat sekä paikallisesta telkusta että (lähi)verkon yli
  5. Tallettaa tv-ohjelmia ajastetusti
  6. Toimii pelkällä yksinkertaisella kauko-ohjaimella ja on helppokäyttöinen perustoiminnoissa
  7. Toimii Linux-palvelimena tarjoten täydet etäkäyttömahdollisuudet
  8. Toimii olohuoneen weppiselaimena
  9. Menee nukkumaan, kun ei ole käytössä, mutta herää nopeasti napista painamalla tai verkosta huhuilemalla
  10. Jotain muuta, mitä en nyt kenties muista tai ole keksinyt (ainakin Windowsin pyörittäminen virtuaalikoneessa voisi olla kiva juttu)
Koneen on tarkoitus olla kokonaan avoimeen lähdekoodiin perustuva ja käyttöjärjestelmäksi tulee Ubuntu Linux (versio 8.10). Ubuntun valitsin siksi, että olen sitä jo muutaman vuoden käyttänyt ja muutenkin se tuntuu olevan suosittu sekä hyvin tuettu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti