21.12.2009

Siirtyminen Ubuntu 9.10 -versioon

En ole pitkään aikaan ehtinyt säätämään HTPC-projektin parissa. Nyt taas on pari päivää aikaa haxoroida ja toivottavasti saan paketin taas hyvään kuntoon. Koska Ubuntu 9.10 ilmestyi vähän aikaa sitten, otin ensimmäiseksi hommaksi uuteen Ubuntu-versioon siirtymisen.

Koska aiemmin osioin levyni nerokkaasti niin, että / ja /home ovat eri osioilla, pystyin näppärästi vaihtamaan rootissa olevan Ubuntun uuteen pelkästään formatoimalla / EXT4:ksi (tämä on Ubuntu 9.10 uusi ominaisuus) ja heittämällä uuden version sinne. Osio, jossa /home oli, säilyi koskemattomana. Simppeli juttu...

Kokemuksia Ubuntu 9.10:n uusista ominaisuuksista:


  • HD Flash toimii sujuvasti koko ruudulla. Aiemmassa 9.04:ssä ei toiminut ilman järjetöntä nykimistä. En ole ihan varma nykiikö kuva vieläkin vähän, mutta aivan hemmetin hienolta se silti näyttää Youtubesta katsottuna. Mainittakoon kuitenkin, että Flash kuluttaa prossutehoa PALJON ja että ainakin NVidian julkaisema testivideo tökki välillä

  • Vanha tearing-ongelma hävisi. Kuva pysyy ehjänä vaikka kuinka olisi liikettä kuvassa. Loistavaa!

  • Uskomatonta mutta totta, HD-tasoinen kuva (1080p, 1920x816) näkyy hienosti. Olen melko varma, että koko ruudun pannauksissa kuva nykii hieman, mutta tämä ei ainakaan alustavasti häiritse. Olen näkevinäni samanlaista nykimistä vaikka kuva olisi pienenäkin, joten voi olla, että nykiminen on lähdemateriaalissa (Wall-E). Täytyy vielä testata lisää, mutta erittäin hyvältä näyttää. Prosessoritehoa menee pahimmillaankin vain 90% ja yleensä pysyttelee 50% tuntumassa. Jotain rautakiihdytystä täytyy siis olla mukana. Hyvä, hyvä Intelin ajurikehitysporukka!

  • Logitech DiNovo Edge -näppis löytyy nyt suoraan bootin jälkeen ilman kikkailua ja lisäsäätöä. Todella kiva käytettävyyslisä (jos siis ei jaksanut kikkailla, kuten aiemmin kirjoitin)

  • Kun loggasi X:stä ensimmäisen kerran ulos, kaikki input-välineet lakkasivat toimimasta. Ruutu selvästi päivittyi vielä, koska login-ruudussa näkyvä kello päivittyi, mutta langallinen hiiri ja langaton näppis lopettivat toimintansa. Tämän jälkeisessä bootissa Ubuntu ei onnistunut heti mounttaamaan /home:a. Tämä johtui syslogin perusteella ehkä siitä, että EXT3 valitteli orphan nodeista. Seuraavassa bootissa ei ollut mitään ongelmia.

  • Hieman ihmetyttää uuden oletuskäyttöliittymän ulkoasu. Jotenkin tuntuisi kuin graafinen ilme olisi mennyt osittain taaksepäin



Olen kertakaikkisen tyytyväinen tähän Ubuntu-julkaisuun. Jos tuleva LTS-versio 10.4 on samalla tasolla, niin voinen pistää HTPC-kehityksen vähäksi aikaa jäihin ja tehdä "täydellisen" softapaketin omalle raudalle.

En ole ehtinyt säätämään oikeastaan mitään HTPC:hen lähemmin (kuten vaikkapa VDR) liittyvää juttua vielä pystyyn, mutta tästä on mukava jatkaa eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti